Maarten van der Kamp-De Amsterdammers

maarten van der kamp

  

MAARTEN VAN DER KAMP

DE AMSTERDAMMERS

4 – 19 november

Boekpresentatie en opening expositie: 4 november 17:00

Geldersekade 30

Niemand zijn wij zo vaak op straat tegen gekomen als Maarten van der Kamp. Vaak zie je hem rustig rondlopen door één van zijn favoriete buurten , de Nieuwmarktbuurt. Gemiddeld acht uur per dag loopt hij over straat, vijf dagen per week. Van der Kamp, een van de laatste bohémiens van onze tijd. Hij kijkt, hij ziet, hij klikt. Wat hij vastlegt met zijn analoge Leica is een even krankzinnig als realistisch, een even smerig als wonderschoon tijdsbeeld van het leven van nu in Amsterdam – altijd gehaast, maar tot stilstand gebracht door Van der Kamp.

Op 4 november wordt het lang verwachte boek Amsterdammers gepresenteerd en opent de gelijknamige expositie. De afgelopen weken heeft Maarten in zijn donkere kamer, op de bovenste verdieping boven de galerie, alle 150 foto’s uit het boek afgedrukt. De eerste afdrukken uit de editie van 7 worden voor een speciale prijs aangeboden op de openingsavond en uiteraard is het boek dat wordt uitgegeven door Das Mag en Topnotch te verkrijgen op 4 november en te bestellen via deze link.

In het najaar van 2015 is er door Opslaan Als en Ed Amsterdam een korte documentaire gemaakt over Van der Kamps rauwe manier van werken. De film sluit af met de gedachte van Van der Kamp dat hij ‘er misschien wel is’: “Ik moet gaan selecteren voor mijn eerste boek”. ‘De Amsterdammers’ is door hem samengesteld en bestrijkt de mensen en sfeer van de afgelopen jaren in Amsterdam.

amsterdammers-maarten-van-der-kamp