G4

Biografie
Werk
Exposities

 

Biografie

 

G4, kort voor ‘Gang of four’, is een kunstenaarscollectief bestaande uit Aldert Mantje, Toon den Heijer, Peter Kempff en Menno Schenk. Ze kwamen twee jaar geleden bij elkaar en besloten een collectief te beginnen. De kunstenaars hebben binnen het collectief ieder hun eigen rol, maar beschouwen elkaar toch als gelijkwaardig. Peter Kempff vormt veelal de basis middels zijn realistische manier van schilderen, terwijl Toon den Heijer een extra demensie geeft met zijn abstracte schilderstijl. Menno Schenk zorgt met zijn grafische lijnen voor het contrast in de doeken en Aldert Mantje zorgt voor een vervreemdend karakter met zijn symbolische figuratieve schilderstijl. Iedere kunstenaar geeft keer op keer zijn eigen toevoeging aan een werk zonder dat de individuele toets verdwijnt.

De schilderijen van G4 worden ook wel ‘Journalistic Paintings’ genoemd. Ze nemen een krantenfoto als uitgangspunt en schilderen deze gedeeltelijk na. Hiermee geven ze aan dat ieder schilderij ontstaat vanuit de actualiteit die ze vervolgens herinterpreteren.

 Pers:

 

Werk

Van gas los

VAN GAS LOS : G4 & Anne-Jan Reijn

 

Talk to the Hand

 

Nu niet in het Stedelijk

NU NIET IN HET STEDELIJK

Zo’n tachtig schilderijen, collages en tekeningen hangen in het lege vervallen pand aan de Raamgracht in Amsterdam. Wanneer een toeschouwer een doek ziet, is het niet direct duidelijk waar het schilderij naartoe gaat. Door de vele symboliek is het onderwerp niet altijd helder en door de tientallen toevoegingen van alle leden verandert de thematiek van de schilderijen constant tijdens het maakproces. Daardoor is er duidelijk een contrast aanwezig in de thematiek van de schilderijen. Enerzijds schilderen ze veel moralistische getinte werken over grote wereldse zaken, zoals politiek en religie. Anderzijds zijn er veel voorstellingen ontstaan vanuit individuele verhalen en persoonlijke interesses. Dit maakt de werken mysterieus. Iedere kunstenaar uit de groep interpreteert de werken op een eigen manier. Ondanks de vele thematieken zijn er vier hoofdthema’s ontstaan waardoor er vier series schilderijen zijn te onderscheiden: Battle of San Romanno, Proof of God, How the West was won en The Renegades.

 

 

 

 

Exposities

 

Januari 2016 : Talk to the Hand @ Follow the Money

27 maart – 6 april 2015: Nu niet in het Stedelijk