Friends only – The Internet is Present

Friends Only – The Internet is Present

– Opening vrijdag 25 november 17:00

25 november – 24 december

www.friends-only.net

 

Galerie Vriend Van Bavink Pacific Place

Geldersekade 30, Amsterdam

Gecureerd door Karolien Buurman en Florian Mecklenburg

In samenwerking met Very Very Contemporary

 

Deelnemende kunstenaars Friends Only – The Internet is Present: Aaajiao, Bora Akinciturk, Andrey Bogush, Mark Callahan, Jennifer Chan, Petra Cortright, Design Deplacement Group, Heather Dewey-Hagborg, Maria Forqué, Wassily Franco, Michele Gabriele, Emilie Gervais, Shawné Michaelin Holloway, Lin Ke, Will Kendrick, Jacob Kok, Rachel Maclean, Lawn Mall, Jillian Mayer, Shawn Maximo, Vince McKelvie, Rosa Menkman, Maria Metsalu, Brenna Murphy, Simone C. Niquille, Aapo Nikkanen, Pakui Hardware, Peekasso, Signe Pierce, Luca Pozzi, Geoffrey Pugen, Anna Reutinger, Sam Rolfes, Lisette Ros, Jeremy Rotsztain, Ryder Ripps, Molly Soda, Rustan Söderling, thereisamajorprobleminaustralia, Nora Turato, May Waver & Benedikt Woeppel.   

 Articles about the exhibition:

Op 25 november opent de groepsexpositie ‘Friends Only – The Internet is Present Part III’ in Vriend van Bavink Pacific Place. Gastcuratoren Karolien Buurman en Florian Mecklenburg selecteerden meer dan veertig kunstenaars en tonen een van de omvangrijkste exposities die de door het internet geïnspireerde kunstvormen viert. Als onofficieel schaduwprogramma breekt Friends Only tijdens het Amsterdam Art Weekend op radicale wijze met traditionele manieren van exposeren in een galerie.

De expositie toont de visuele en performatieve aspecten van de hedendaagse virtuele cultuur en haar connectie met de fysieke wereld. Hierbij wordt de paradox van de noodzaak van een fysieke expositieruimte voor het tentoonstellen van online kunstwerken onderzocht. De internationale selectie kunstenaars varieert weliswaar qua werkwijze, maar allen genereren hun vorm en inhoud van en op het internet. De werken zelf zijn gecreëerd zonder de traditionele manieren van distributie in de kunstwereld voor ogen te hebben en kijken verder dan de muren van de galerie. Ze bewegen zich in het dynamische rijk van mobiliteit, interactie en globale verbondenheid.

Friends only exploreert hoe de kunstpraktijk de huidige vervagende grenzen tussen online en offline interpreteert van diepgang naar oppervlakkigheid, object naar subject, van natuur naar cultuur, tot opvattingen over de wereld als een horizontaal collectief proces. Binnen de expositie dekt “Art imitates life” wellicht beter de lading dan Oscar Wilde’s uitspraak “Life imitates art”. De online beeldtaal wordt in het werk eigen gemaakt en wordt getransformeerd in enkelvoudige, zorgvuldig geënsceneerde, hybride werken die zowel ironisch afstandelijk als oprecht zijn.

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op vrijdag 25 november, met een performance van Maria Metsalu en muziek door Maria Forquė en Vriend van Bavinks huisdj’s.

Friends Only is een project van het Amsterdams creatief duo Karolien Buurman en Florian Mecklenburg. Het is de derde en laatste editie van de tentoonstellingstrilogie The Internet is Present, een initiatief van het internationaal kunstenaarscollectief Very Very Contemporary. De eerste twee edities vonden eerder dit jaar in Frankfurt en Düsseldorf plaats.