Joncquil ‘Diplopia’ Alternate Take

joncquil de vries

 

Opening: zaterdag 17 september 17:00

Joncquil : ‘Diplopia’ Alternate Take

17-09 t/m 15-10

 

Gelijktijdig zijn er openingen van Galerie Gabriel Rolt, Ten Haaf Projects & Canvas International Art in de vernieuwde Vriend van Bavink Pacific Place Bij de eerste expositie in Vriend van Bavink ooit, opende Joncquil (1973) met zijn werk de galerie. Met de heropening van de vernieuwde Vriend van Bavink Pacific Place presenteren we met trots wederom een expositie van zijn hand: ‘ Diplopia – An alternate take’.

Joncquil is een multidisciplinaire kunstenaar en toont in de expositie “Diplopia” schilderijen, fotografie installaties, sculpturen en videokunst.Door betekenissen te combineren en te verdraaien creëert hij een wereld waarin verschillende interpretaties mogelijk zijn. In de expositie gaat Joncquil de interactie aan met de beschouwer met als uitgangspunt dat er geen eenduidige waarheid bestaat. Of om met de woorden van de 11de eeuwse intellectueel Al Waqqashi te spreken: “Ik kom tot de conclusie dat de kennis der mensen tweeledig is, en dat is al: Een waarheid die men niet kan achterhalen en onzin waarvan kennis u niet baten zal.” Zowel kunstenaar als beschouwer zijn zich per definitie bewust van het feit dat de gevormde mening vloeibaar en gekleurd is. In de expositie Diplopia is een serie schilderijen te zien: Spin offs 2016. Voorheen waren schilderijen binnen het werk van Joncquil het domein van symbolische vertellingen. Nu zijn de schilderijen ontdaan van alle verhalen en geabstraheerd tot composities van houten stokken.

Ook wordt Diplopia 1953 – 2015 getoond. Een fotografisch werk van een installatie bestaande uit twee zeer kostbare en zeldzame IJhorst-tafels die Constant Nieuwenhuys in 1953 ontwierp voor meubelfabrikant ’t Spectrum. De tafels die volgens de overlevering zijn geproduceerd in het minieme aantal van 100 tot 200 exemplaren zijn als ogenschijnlijk simpele handeling boven op elkaar gezet. Ontdaan van hun functie vervolmaken ze elkaar van gebruiksvoorwerp tot een wonderlijke sculptuur. De sculptuur is recent aangekocht door Museum Voorlinden Wassenaar. Diplopia is een vervolg van de expositie die Joncquil dit voorjaar bij galerie Ramaker toonde.

Gelijktijdig met de opening van Joncquil zullen galerie Gabriel Rolt, galerie Ten Haaf projects en galerie Canvas International Art in de verbouwde Vriend van Bavink Pacifc Place openen met een expositie