Aukje Dekker

About
Werk
CV

 

Aukje Dekker

 

Aukje Dekker (1983) verdiept zich in haar werk in de analyse van het menselijke streven naar waarde, betekenis en authenticiteit. Ze beperkt zich niet tot één medium, maar verbreedt haar visie tot alle mogelijke vormen van hedendaagse kunst, fotografie, schilderkunst, installatie, video, collage en perfomance. Wat scherp en standvastig aan Aukje is, zijn haar zelbewustzijn, kritische blik en reactieve vermogen.

Precies hierin ligt de kracht van haar werk: ondanks dat ze in staat is om van elke situatie waarin ze terecht komt de bepalende randvoorwaarden te ontmantelen, weet ze altijd iets tot stand te brengen. Waar anderen met een dergelijk bewustzijn allang met de pakken neer waren gaan zitten of in cynisme waren vervallen. In haar werk weet ze vaak de paradoxaliteit van de situatie te vangen en toch iets nieuws en waardevols toe te voegen. In de kern doet ze dit door de (kunst)wereld met uithoudingsvermogen en vooral daadkracht te benaderen. 
 

In 2009 voltooide Aukje de Master of Fine Arts aan het Central Saint Martins in Londen. Eerder studeerde ze aan het Sandberg Instituut en de Rietveld Academie. De afgelopen jaren heeft ze deelgenomen aan verschillende solo-, duo- en groepsexposities in binnen- en buitenland en is ze één van de drijvende krachten achter Eddie the Eagle Museum. Bij Vriend van Bavink presenteerde ze vier solo exposities een serie werken over de waarde en authenticiteit van kunst en de rol van de galerie: The 24 Painting project20 Paintings Unique Art Experience in the Absolute Centre of Amsterdam en Stick or Twist.

 

Pers:

 

Werk

STICK OR TWIST

www.stickortwist.nl

‘Stick or Twist’ is kunstwerk waarin zij in fases aan twintig dezelfde schilderijen werkt. Voordat het project begon verkocht Dekker voor een startprijs de twintig lege doeken aan twintig verschillende kopers. Bij elke stap komt er een bedrag van vijftig euro bovenop de startprijs. Doordat de stappen voor de kopers onbekend zijn, speelt Aukje Dekker een spel met de twintig smaken van twintig verschillende kopers. Ondanks dat deze kopers invloed kunnen uitoefenen op haar schilderijen, middels een reactie op haar blog, behoudt  Dekker wel nog steeds de macht over de voorstelling. Want wat uiteindelijk op het doek komt te staan, is voor de kopers onbekend. Maar over de aantal fases van een schilderij heeft juist de gegadigde de macht aangezien zij bepalen wanneer een schilderij af is. Want de koper kan ervoor kiezen het schilderij uit de race te halen (stick) of voller te laten kliederen met verf (twist). De randvoorwaarden die bepalen wat iets kunst maakt, worden door dit project totaal overhoop gegooid.

 

The 20 Paintings Project

 

24 Paintings

 

Photography

 

Unique Art Experience

 

 

CV

Education

2008-2009 Central St Martins MFA Master of Fine Arts UK
2006-2008 Sandberg Instituut MFA Master of Fine arts NL
2002-2006 Gerrit Rietveld Academie BA VAV (Audio-Visueell) NL cum laude

 

Exhibitions ( selected )

2017 : Gabriel Rolt gallery, solo

2015-2016 Stick or Twist , solo, Vriend van Bavink

2013 :  Unique Art Experience in the Absolute Centre of Amsterdam” , solo, Vriend van Bavink

2013 : The context of the goose, Vriend van Bavink, Raw Art Fair

2012 : 20 Paintings , solo, Vriend van Bavink

2012 : BEAUTY OF AN UGLY TRUTH , group, Vriend van Bavink 

2010 :  The 24 Painting project , solo, Vriend van Bavink

 

Publications 

Stick or Twist the book ( meer informatie en bestellen )