Noël Loozen

Biografie
Werk
Exposities

 

Biografie

 

Noël Loozen (1983) speelt met zijn fotografie en film  met de verwachtingen en percepties van de kijker. Als een soort uitvinder toont hij met zijn foto’s op humoristische wijze een verdraaïing van de werkelijkheid. 
Hij probeert daarbij de lijn op te zoeken tussen niet flauw maar toch enigszins sophisticated te zijn. Voor hem is humor namelijk een overlevingsding geweest om over bepaalde dingen heen te komen: om ze aan te gaan en te verzachten. Het liefste zou hij meer humor in kunst willen zien. Zijn concepten lijken vrij simpel, maar zijn ontzettend vindingrijk. Ze voegen die extra betekenis en ironie toe aan zijn werken.

Noël Loozen woont en werkt momenteel in Amsterdam en studeerde in 2009 af aan de fotografie afdeling van de Gerrit Rietveld Academie. In 2014 studeerde hij af aan de Nederlandse Film en televisie Academie met een MA Film met zijn eerste korte film “The Hornhunter”.   

 

LOOZEN HOEKEN

In tijden van groeiende concurrentie op de kunstmarkt moeten nieuwe segmenten van de markt worden aangesproken. Met deze gedachte ontwikkelde Noël een concept waarmee hij een nieuw gedeelte van de kunstmarkt aanboort. Om ruimte te creëren op de markt heeft Noël een unieke serie kunstwerken ontwikkeld die in tegenstelling tot “traditionele” kunstwerken, niet aan de vlakke muur worden gehangen. Of zoals hij het verwoord: “Veel muren hangen al vol met kunstwerken en het is moeilijk om te concurreren met bestaande en nieuwe kunstenaars om de beschikbare plekken aan de muur. Door me te richten op hoeken ondermijn ik de concurrentie.” Noël groeide op boven de lijstenmakerij van zijn vader Paulus Loozen in Maastricht. Hier ontwikkelde hij zijn kennis en expertise over hoeken en kwam hij voor het eerst in aanraking met kunst. Als kind vroeg hij zich altijd al af waarom al de kunstwerken die zijn vader inlijstte altijd opgehangen werden aan een platte muur en nooit in een hoek geplaatst werden.

 

MAKKELIJK VERWIJDERBARE VLEKKEN

Vlekken zijn gehaat en ongeliefd. Noël probeert met ‘Makkelijk verwijderbare vlekken’ meer liefde voor vlekken te creëren. “Vlekken komen en gaan maar je hebt het nooit echt zelf in de hand. Je kan ook nooit de controle hebben over een vlek. Met deze vlekken is dat geen probleem meer. Vlekken zijn nu leuk.” 

 

 

Werk

 

Loozen Hoeken

 

 

 

Exposities