Tessel Braam

Biografie
Werk
Exposities

 

Biografie

 

Tessel Braam (1982) studeerde aan de Rietveld Academie en is naast beeldend kunstenaar ook theatervormgever. Voor deze theatergroep maakt ze decors waarin beeldende kunst en toneel worden geïntegreerd. De exposities van Tessel hebben allen een sterk theatraal karakter. Ze presenteert haar schilderijen als eenheid omlijst door licht en geluid waardoor de schilderijen tot leven komen. 

 

In haar schilderijen doet Tessel onderzoek naar de vicieuze cirkel van de natuur. Daarbij laat ze zien dat door de eeuwen heen de rationaliteit en het streven naar vooruitgang de natuur op veel vlakken hebben overgenomen, waardoor een doorbreking van de natuurlijke cyclus is ontstaan. Dit onderzoek laat ze zien door het brein, als personificatie in een portretschilderij, te laten overnemen door de natuur. Een van haar schilderijen is ‘de Filosoof’. Hij is begroeid met mos en zal na verloop van tijd totaal bedelft worden onder het groen.  

 

PARADIJSVOGELS

In een verlaten Chinees winkelcentrum aan de Geldersekade stapt de bezoeker een wereld in waarbij hij omringd is door vogels. Door de ogen van deze exotische vogels kijken we naar onszelf; de mens als diersoort met zijn enorme scala aan excentrieke eigenschappen.

 

REDELIJKE DIEREN

Een jaar nadat ze afgestudeerd was exposeerde ze in 2012 met ‘Redelijke Dieren’. Ze laat hierin op verschillende manieren conflicten tussen natuur en cultuur zien. Ondanks de contrasten gaan ze tevens een interactie met elkaar aan.

 

 

Werk

 

Paradijsvogels

 

Redelijke dieren

 

 

Exposities

 

15 februari – 9 maart 2013 : Paradijsvogels

13 januari – 4 februari 2012 : Redelijke Dieren