VAN GAS LOS : G4 & Anne-Jan Reijn

Expositie over de energietransitie in een oude energiecentrale op de Hoogte Kadijk in Amsterdam

G4 : Van Gas Los
met presentatie Anne-Jan Reijn: Ailes Noires, Eau d’Alarme

Opening 10 mei 16:00 – 20:00

 Locatie : Hoogte Kadijk 400, Amsterdam
Let op , met RSVP : Aanmelden algemene opening

De komende 30 jaar moeten 7 miljoen huishoudens in Nederland van aardgas af. Het gebruik van gas zal verbannen worden uit de samenleving. In een kunstexpositie van de G4 alvast een kleine terugblik op de huidige tijd vanuit 2050.

Van 10 tot en met 12 mei presenteert Galerie Vriend van Bavink een expositie over de energietransitie in samenwerking met Van Gas Los. In een oude energiecentrale op de Hoogte Kadijk in Amsterdam wordt een nieuwe serie schilderijen van kunstenaarscollectief G4 getoond en lanceert beeldend kunstenaar Anne-Jan Reijn de nieuwe parfumlijn Ailes Noires: Eau d’Alarme.

G4

Het afgelopen jaar werkte kunstenaarscollectief G4 aan een serie schilderijen die de energietransitie en de verhouding van de mens tot het gebruik van aardgas behandelt. De G4 staat bekend om ‘Journalistic Painting’. De werken geven een interpretatie van de actualiteit door de ogen van de G4.  De symboliek in het werk maakt het onderwerp niet altijd eenduidig, mede doordat de actualiteit vermengd wordt met beelden en ideeën uit de (kunst)geschiedenis. Golfbewegingen van de tijd en geschiedenis die haaks staan op de hardheid van de actualiteit. Door de toevoegingen van de verschillende leden van de G4 verandert de thematiek van de schilderijen tijdens het maakproces en ontstaat er een gelaagdheid in het werk. De werken van de G4 over de energietransitie confronteren de kijker met het afscheid van het gebruik van aardgas zoals wij het kennen en biedt perspectief op het energiegebruik in onze tijd.

Ailes Noires: Eau d’Alarme

In aansluiting op de expositie van de G4 lanceert beeldende kunstenaar Anne-Jan Reijn de parfumlijn Ailes Noires: Eau d’Alarme. Een souvenir voor in de toekomst. Wat als wij in 2050 geheel gasvrij zijn? Natuurlijk zullen we ons keramisch koken niet meer willen missen en onze gerecyclede warmte in onze armen sluiten. Maar gaan we de geur van gas niet ook een beetje missen? Al die momenten dat je samen in de kamer stond, snuffelend in een hoekje terwijl je elkaar blijft vragen; ‘ruik ik nou gas?’. Die geur die onaangenaam is maar, zoals zoveel onaangename geuren die deel uitmaken van ons dagelijks leven, ook vertrouwd is. Het is een geur die op een vreemde manier misschien zelfs een beetje lekker is. Met Ailes Noires: Eau d’Alarme voorziet de Anne-jan Reijn aan de voor in 2050 voorspelde vraag naar gasgeur. Tijdens Van Gas Los zal hij 5 exclusieve parfumflessen van Ailes Noires: Eau d’Alarme presenteren.

De G4 is een kunstenaarscollectief bestaande uit Peter Kempff, Menno Schenk , Toon den Heijer en Aldert Mantje. Na een rijke kunstenaarscarrière besloten de leden van de G4 hun krachten te bundelen en vormde ze het collectief.  De leden van de G4 hebben zo ieder hun eigen carrière achter de rug en een specifieke stijl. Zo was Aldert Mantje jaren lang onderdeel van Seymour Likely en is zijn werk opgenomen in collecties van musea over de hele wereld waaronder Stedelijk Museum Amsterdam en exposeerde de kunstenaars bij onder andere de Verbeke foundation, de Kunsthal Rotterdam en de Paviljoens. Galerie Vriend van Bavink exposeerde de G4 eerder in een oude schuilkerk in Amsterdam met de expositie “Nu Niet in het Stedelijk”. Daarnaast toonde Vriend van Bavink onlangs de expositie “The famous artist school” in de galerie en de expositie “talk to the hand” bij Follow the money.


Anne-Jan Reijn (1983) studeerde aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Hij exposeerde zijn werk in binnen- en buitenland en zal later in het jaar bij galerie Vriend van Bavink een vervolg expositie maken op de presentatie van Ailes Noires: Eau d’Alarme.

G4, emerging markets, Oil on canvas, 140 x 75 cm